Niet operatieve behandelingen knieletsels

De niet operatieve behandelingen van knieletsels hebben allemaal tot doel de pijn aan de knie te verminderen en het kniekraakbeen te ontlasten zodat het kan herstellen. De meest voorkomende zijn kinesitherapie, dragen van een brace, gebruiken van steunzolen en hyaluronzuur injecties.

Leer meer over deze behandeling

Kijkoperatie

Een kijkoperatie is een relatief korte ingreep. Het duurt gewoonlijk slechts een twintigtal minuten en je kan vaak dezelfde of de volgende dag al het ziekenhuis terug verlaten. De chirurg maakt drie kleine gaatjes in je knie, eentje voor de camera, eentje om de instrumenten in te brengen en het derde is om het spoelvocht naar buiten te laten stromen.

Leer meer over deze behandeling

Over kraakbeentransplantaties

Als we spreken van een transplantatie komt er meestal een donor aan te pas. Bij kraakbeentransplantatie is dat echter niet het geval. Via een kijkoperatie worden er stukjes kraakbeen weggenomen uit je knie waar je ze niet nodig hebt. Deze stukjes gaan dan naar het labo waar ze vermenigvuldigd worden. Na 10 weken levert het labo een hele dosis kraakbeencellen in de vorm van een semi-vloeibare substantie.

Leer meer over deze behandeling

Pluggen

Wanneer het letsel niet voldoet aan de terugbetalingsvoorwaarden voor transplantatie is een alternatieve oplossing het plaatsen van pluggen. Een plug kan uit je eigen knie gehaald worden of synthetisch vervaardigd zijn.

Leer meer over deze behandeling

Tijdelijke oplossingen

Wanneer een totale, halve of lokale knieprothese noodzakelijk is, maar de patiƫnt wenst te wachten zijn er behandelingen mogelijk om die ingreep uit te stellen. Dit zijn echter oplossingen die slechts enkele jaren kunnen overbruggen. Een knieprothese is uiteindelijk de enige oplossing.

Leer meer over deze behandeling

Deze informatie mag in geen geval als volledig en definitief beschouwd worden.