Pluggen

Wanneer het letsel niet voldoet aan de terugbetalingsvoorwaarden voor transplantatie is een alternatieve oplossing het plaatsen van pluggen. Een plug kan uit je eigen knie gehaald worden of synthetisch vervaardigd zijn.

Een plug uit je eigen knie kan gehaald worden op een plaats waar er een overloop aan kraakbeen is binnen het kniegewricht. Het is een cilinder van bot en kraakbeen met een doorsnede van 6.5 mm doorsnede en 1,5-2 cm hoogte. Het letsel mag uiteraard niet groter zijn dan deze doorsnede en er moet een gat gemaakt worden over het hele letsel tot in het bot waar deze plug dan in past. Een oude techniek, maar wordt nog steeds toegepast en geeft gewoonlijk goede resultaten.

Een recenter alternatief is het gebruik van synthetisch vervaardigde pluggen uit biologisch materiaal. Het voordeel is dat er geen gaten moeten gemaakt worden en het letsel kan eender welke vorm of grootte hebben. Het materiaal is een soort van kussentje dat in de vorm van het letsel geknipt kan worden en het defect opvult. Dit creƫert een structuur in het letsel waarbinnen zich cellen kunnen fixeren en op die manier het letsel volledig kan opvullen. Ik kies voor MaioRegen van Finceramica voor mijn operaties.

Terug naar het overzicht
h

Deze informatie mag in geen geval als volledig en definitief beschouwd worden.