Anatomie van de knie

De knie is het gewricht tussen het bovenbeen (femur), het onderbeen (tibia) en de knieschijf (patella). De knieschijf ligt aan de voorzijde van de knie en wordt vastgehouden in het strekapparaat van de knie (quadricepsspier, knieschijf, kniepees).

Leer meer de anatomie van het kniegewricht

Kraakbeen

Het gedeelte van het bot dat articuleert met ander bot, wordt bedekt met kraakbeen. Zo heb je een kraakbeenbedekking op het bovenbeen, het onderbeen en op de knieschijf. Deze bedekking is mooi glad en enkele millimeters dik. Ze maakt de plooi- en strekbeweging in de knie soepel en vlot.

Ontdek de de meest voorkomende kraakbeenletsels

Meniscus

Tussen het bovenbeen en het onderbeen bevindt er zich aan de binnen– en buitenzijde van de knie een meniscus. Er zijn dus 2 C-vormige schijfjes in elke normale knie. Zij zorgen ervoor dat het bovenbeen perfect op het onderbeen past.

Ontdek de de meest voorkomende meniscale letsels

Ligamenten

Alle structuren worden tijdens de bewegingen op de juiste plaats gehouden door de gewrichtsbanden. De 4 belangrijkste banden of ligamenten zijn de 2 kruisbanden (voorste en achterste) in de knie en de 2 collaterale of binnenste en buitenste ligamenten, buiten de knie. Er zijn daarnaast nog tientallen andere meehelpende ligamenten rondom je knie.

Ontdek de de meest voorkomende ligamentaire letsels

Deze informatie mag in geen geval als volledig en definitief beschouwd worden.