Kruisbandletsels

Je hebt een voorste en een achterste kruisband. Het meest frequent is een letsel aan de voorste kruisband. Meestal komt dit door een sportongeval. De kruisband wordt overbelast wanneer de knie in licht geplooide houding met geweld een torsie maakt. Het lichaam draait, maar de voet blijft staan. Het letsel kan beperkt zijn tot een uitrekking (elongatieletsel) of een volledige scheur. Let op, dit gaat niet altijd gepaard met hevige zwelling van de knie. De bloedvaatjes zitten in een elastische huls rond de kruisband, deze scheurt niet altijd mee. Als de huls intact blijft is er geen zwelling, scheurt ze wel dan ontstaat er grote interne bloeding met een sterke zwelling van de knie tot gevolg.

Als de torsiekracht in de knie erg hevig was is het letsel vaak ernstiger. Een kruisbandletsels komt dan voor in combinatie met collaterale bandletsels en meniscale letsels.

Ontdek hoe we ligamentaire letsels kunnen behandelen

Collaterale bandletsels knie

De collaterale ligamenten zitten aan de binnen- en buitenzijde van je knie. Bij een hevige kracht op de zijkant van je knie kunnen deze uitrekken of zelfs scheuren. De binnenste band is behoorlijk breed ten opzichte van de buitenste. Vergelijkbaar met een hand ten opzichte van een vinger. Ze scheurt zelden volledig door. De binnenste band vertoont meer elongatieletsels. Bij de buitenste band is een elongatieletsel eerder zeldzaam. Gelukkig komt dit weinig voor, maar een letsel aan de buitenste band is meestal een volledige scheur.

Ontdek hoe we ligamentaire letsels kunnen behandelen

Andere ligamentaire letsels

Achteraan je knie aan de buitenzijde (posterolaterale hoek) bevinden zich nog meerdere kleine gewrichtsbandjes. Zij ondersteunen voornamelijk de voorste kruisband in zijn functie. Het is mogelijk dat deze ook beschadigd raken bij een kruisbandletsel. Combinatieletsels komen relatief frequent voor. Het kan hier opnieuw gaan om slechts een uitrekking of een volledige scheur.

Ontdek hoe we ligamentaire letsels kunnen behandelen

Deze informatie mag in geen geval als volledig en definitief beschouwd worden.